Oogonderzoek door de optometrist

Tegenwoordig kun je zonder verwijzing van de huisarts een afspraak met de optometrist maken voor een oogonderzoek. Sinds 2000 is dit beroep nl. officieel opgenomen in de “Wet BIG” (wet op beroepen in individuele gezondheidszorg). De optometrist is wettelijk erkend als oogzorgverlener. Een optometrist heeft de kennis en de mogelijkheden om te beoordelen of een oog gezond is of niet. Hiervoor mag hij/zij diagnostische farmaca gebruiken om de ogen uitgebreid te testen.

De optometrist neemt steeds meer taken van de oogarts over in de eerste lijn van de gezondheidszorg aangaande de oogzorg en werkt zo als het ware als een filter tussen de huisarts en de oogarts. Hierdoor houdt de oogarts meer tijd over voor de specialistische oogzorg. 

 

Optometrie is een zelfstandig beroep in de eerstelijns oogzorg en zal vanweg de wachtlijsten en vergrijzing een steeds grotere rol gaan spelen.

 

Van Bommel Optiek werkt samen met de kwaliteitsgeregistreerde optometrist Kim Jansen. Kim voert op dinsdagochtend de oogonderzoeken uit bij Van Bommel Optiek. De overige dagen van de week werkt Kim in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.

 

Afhankelijk van de situatie bestaat een optometrisch onderzoek uit:

  • Vraaggesprek over de gezondheid van de ogen
  • Oogmeting
  • Oogdrukmeting
  • Gezichtsveldonderzoek
  • Onderzoek naar de samenwerking van de ogen
  • Onderzoek naar de gezondheid van de ogen, zowel aan de buitenkant (hoornvlies) als aan de binnenkant (netvlies) van het oog.

Blijkt tijdens het onderzoek dat verder onderzoek nodig is, dan verwijzen wij je rechtstreeks door naar de oogarts.

 

Een afspraak maken?

Een optometrisch onderzoek duurt ongeveer 60 minuten. Hier dien je een afspraak voor te maken. indien er een medische noodzaak is voor een optometrisch onderzoek, dan worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van je zorgverzekering worden deze kosten verrekend met je eigen risico. een preventief oogonderzoek is uiteraard ook mogelijk. Dit onderzoek kost € 75,- en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

 

Je bezoek voorbereiden?

Als je een afspraak wilt maken voor een optometrisch onderzoek is het verstandig om iemand mee te nemen. Tijdens het onderzoek word je gedruppeld. Je zicht kan hierdoor tijdelijk engszins wazig zijn; autorijden is dan niet mogelijk. Door de oogdruppels worden je pupillen groter en kunnen je ogen lichtgevoelig zijn. Het is daarom ook aan te raden om een zonnebril mee te nemen.

Onze optometrist zal je vragen naar eventueel medicijngebruik, of je eerdere oog gerelateerde klachten/operaties/behandelingen hebt gehad en of er familiaire oogaandoeningen voorkomen.

Omdat er tijdens een consult vaak beperkte tijd is, kan het voor sommige mensen belangrijk zijn om het gesprek met de optometrist goed voor te bereiden. je kunt dit doen door bijvoorbeeld de vragen die je wilt stellen van tevoren op te schrijven.